POSLANSTVO - ETNOGRAFSKO DRUŠTVO KURENT

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Etnografsko društvo Kurent

smo ustanovili z namenom, da bi ohranili ljudsko izročilo na Dravskem in Ptujskem polju.
Naše vodilo je nadaljevanje tradicije - mita Kurenta, v novodobnem času, želimo ga ohraniti v pristni podobi, ter z vsemi običaji, ki so ga zaznamovali.
V  svoji prvotni obliki je Kurent predstavljal nekaj nadnaravnega. Kot  demon se je bojeval z zimo in klical v deželo pomlad. Z divijim plesom  in oglašanjem zvoncev ponazarja pradavni poskus ljudi, da bi vplival na  naravne zakonitosti.      
                                                                                               
Otroci  so bežali v strahu pred njimi, dekleta pa, če kurentove oprave niso  poznala, so se mu poskusila izogniti ali pa odkupiti z robcem. Danes je  kurent izgubil svoj pomen in vlogo v domačem okolju. Kurenta lahko  srečamo v vseh letnih časih, predvsem na različnih športnih in drugih  prireditvah. Njegovo pojavljanje ni več povezano z njegovim poslanstvom.

Zato se nam upravičeno postavlja vprašanje, ali bo kurent kot lik še vedno zanimiv za širše okolje, tudi čez nekaj desetletij?
Mitologija:

Podobnost s kurenti zasledimo že v grški mitologiji. Starogrški kureti (gr. Kouretes) so malega Zevsa v jami skrivali pred očetom Kronosom. Kronosu je bilo prerokovano, da ga bo premagal lastni sin, zato ga je hotel požreti. Kureti so bili oboroženi z velikimi meči, in ko je Zevs zajokal, so z meči povzročili strašen trušč in tako preglasili njegov jok. Povezavo z našim kurentom lahko najdemo v imenu, strašnem trušču (zvonci) in meču (ježevka).

LITERATURA:
  • Miheličev Kurent – zgodba o živem mitu; Milček Komelj,
  • Človek z masko (od Prekmurja do Benetk ); Janez Bogataj,
  • Dediščina Kurenta v kulturi Evrope; Aleš Gačnik, Janez Bogataj,
  • Hvala g.Davorinu Kelenc-u , da smemo uporabiti njegove izsledke na naši spletni strani.
 
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni